Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви хронограмата със сроковете за различните дейности,

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви хронограмата със сроковете за различните дейности,
Коментари Харесай

ЦИК обяви хронограмата със сроковете за различните дейности по изборите на 2 април

Централната изборна комисия (ЦИК) разгласи хронограмата със периодите за другите действия, свързани с парламентарните избори на 2 април.

 

Още на следващия ден, 3 февруари, ЦИК би трябвало да дефинира изискванията и реда за формиране на изборни секции в чужбина, в това число реда и организацията за гласоподаване на български жители отвън страната, като изпрати информация на Министерството на външните работи (МВнР).

 

До 5 февруари трябва да се изиска единодушието на приемащата страна за откриване на изборни секции и провеждането на изборите. До края на същия ден ЦИК дефинира броя на мандатите за всеки многомандатен избирателен регион.

 

До 12 февруари ЦИК следва да разгласява лист с номерата и адресите на изборните секции в изборните региони и с броя на гласоподавателите в тях.

 

До 17 ч. на 15.02 партиите и обединенията подават заявление в ЦИК за регистрация за присъединяване в изборите, като още на същия ден ЦИК ги записва.

 

Отново до 17 ч. на 20 февруари инициативните комитети следва да подадат заявление за регистрация пред Районните изборни комисии (РИК) и в същия ден те биват регистрирани.

 

До 17ч. на 28.02 партиите, обединенията и инициативните комитети вършат оферти до РИК за регистрация на кандидатски листи.

 

На 1 март Централната изборна комисия тегли чоп за следващите номера на партиите и обединенията в бюлетината и ги афишира.

На идващия ден ЦИК утвърждава техническия пример и отбраната на бюлетината.

 

От 00:00 ч. на 03 март се поставя началото на предизборната акция, която е избрана да завърши в 24.00 ч. на 31 март.

 

До 7 март всеки българин отвън страната, който има право и желае да гласоподава, декларира това чрез документално заявление по пример или посредством електронно заявление през интернет страницата на ЦИК. Не по-късно от 7 март се назначават секционните изборни комисии (СИК), а на 20 март отвън страната.

 

До 11 март ЦИК следва да дефинира местата в страните, в които ще се образуват секции, както и техния брой.

 

До 14 март избирателните секции в чужбина се образуват със заповед на ръководителя на посолството или консулството.

 

До 18 март всеки гласоподавател, чийто непрекъснат и сегашен адрес са в разнообразни обитаеми места, може да изиска да бъде вписан в изборния лист по сегашен адрес. Искането се прави документално до кмета на общината, региона, кметството или до кметския наместник или посредством електронно заявление през интернет страницата на Групово дело " Гражданска регистрация и административно обслужване " в Министерството на районното развиване и благоустройството. Избирателите с трайни увреждания, които желаят да гласоподават с преносима изборна кутия, декларират това в писмена форма посредством заявление по пример или посредством електронно заявление през интернет страницата на общините по непрекъснатия или сегашния им адрес.

 

На 2 април гласуването стартира в 7.00 ч. и завършва в 20.00 ч., само че не по-късно от 21.00 ч., когато пред секцията има негласували гласоподаватели. В чужбина гласуването стартира в 7.00 ч. и завършва в 20.00 ч.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР